Sommaren/Hösten 2022
Tisdag 23 augusti - Återbruks-AW med EHT och Röda korset
Kicka igång hösten med återbruks-pepp i EHT och Röda korset! När hösten kommer känner många av oss både lust och ”behov” av att shoppa nya kläder. Och det finns hållbara alternativ! Därför bjuder Ett hållbart Täby tillsammans med Röda Korset in till en AW i återbrukets tecken, då vi kan shoppa, lämna in kläder och dessutom lära oss mer om klädernas miljöpåverkan av en av våra fantastiska medlemmar Eva-Maria Rudbäck. Eva-Maria har arbetat i 7 år som logistiker på Röda korsets huvudkontor med att hitta lösningar för de textilier som inte kan säljas genom Röda korsets 250 second hand butiker. I dag skickas det mesta till Tyskland men det har nu kommit två nya spännande verksamheter i Sverige man arbetar för att skicka till. Eva-Maria finns på plats under hela kvällen och berättar varje hel och halvtimme så du kan droppa in när du kan! Självklart finns även representanter från EHT på plats och berättar om vårt fina nätverk, och så bjuder vi på något litet att dricka och äta.
Varmt välkommen!
Vi ses i Röda korsets lokaler på Eskadervägen 16 i Näsbyparks centrum,
drop-in kl. 16-19 (ingen anmälan krävs).
Valet 2022
För att underlätta för oss täbybor att ta ett informerat beslut i höstens kommunalval har vi bjudit in alla kommunfullmäktiges partier till att bli intervjuade av EHT. Sex av sju partier har nappat. Under v. 22 - innan poströstningen drar igång den 24 augusti - kommer vi att publicera intervjuerna. Håll ögonen öppna!
Ett hållbart liv
Det här är ett drömprojekt för mig (Ulla-Marie) sedan länge och i höst kan det äntligen bli av! Jag, och kanske även du, längtar efter att få prata om de frågor vi ofta diskuterar här kring omställning, hinder och möjligheter för ett mer hållbart liv. Det kom även upp som ett önske-tema inför våra Mini-pepps i våras. Det är en fin chans att tillsammans med andra utforska chansen till förändring i sitt eget liv, och inspirationen kommer från en mängd liknande omställningsgrupper världen över. Ingen är expert, vi lär oss och inspireras tillsammans i en och samma grupp under 4 tillfällen under hösten. Hur låter detta? Skicka ett mejl till oss om du är intresserad! Hoppas, hoppas att vi blir ett gäng!
Hållbar mobilitet
Vår arbetsgrupp för hållbar mobilitet i Täby möts med jämna mellanrum. Cykelstråk, gångbanor, allmänna kommunikationer, elbilspooler mm står på agendan. Nästa möte kommer att annonseras både här och på vår facebooksida.
Vårt första klädbyte efter covid blev en succé! 350 av de 460 inlämnade plaggen hittade nya hem hos de 60 besökarna. Efteråt skrev en av besökarna i vår facebookgrupp:
"Klädbyte idag. Vilken underbar idé. Jag fick med mig två fina saker hem. Hoppas att ni gör om det. Kanske till hösten?"
Nu är Odla-Äng-initiativet igång! Första kvällen hölls som en AW hemma hos en av nätverkets medlemmar, och det bjöds på massor av inspiration! Odla en bit äng eller låt bli att klippa (delar av) din gräsmatta och se vad som kommer upp - säkert någonting gott för våra pollinatörer som är så viktiga för den biologiska mångfalden. Om du vill hänga med, så håll utkik efter nästa träff!
Under ett välbesökt minipepp berättade tre av våra medlemmar om sina solcellsinstallationer. Några råd som vi tar med oss är:
* Ta allid hem din potentiella leverantör att faktiskt titta på ditt tak för att utreda hur stor effekt en installation skulle ha. Endast on-line-svar på frågan ger inte tillräcklig info.
* Fundera på vad som är viktigt för dig i jämförelsen av offerter. Effektgaranti och produktgaranti? Hur panelerna är producerade? Pris per kWh? Möjlighet till framtidga batterilagring? Utseenede?
* Med sänkt elkostnad och såld el kan du få ett positit kassaflöde redan under första året. Alla anläggningar beräknades bli lönsamma efter mellan 10-14 år.
Om du står inför ett beslut om att installera solceller och vill prata med någon lokalt som redan har gjort det, så tveka inte att höra av dig så förmedlar vi kontakten!
Än en gång sågs vi på Näsby slott för att koppla av och även prata hållbarhet. Vi ser redan fram emot nästa gång!
Vår minipepp om Hållbar Semester gav massor av inspiration! En kort sammanfattning skulle kunna se ut så här:
* Att resa med tåg är ett äventyr i sig och öppnar för upplevelser och umgänge med familjen (och, om man vill, andra resenärer) på ett sätt som man flyget inte ger. Det går alldeles utmärkt att resa långt med tåg även med barn!
* Det går att välja att fokusera på att komma fram snabbt, eller tvrtom att skapa en liten tågluff med roliga stopp.
* Vill man komma till värmen vid Medelhavet kan man med fördel åka nattåg från Hamburg till t ex Zurich och sedan åka vidare till t ex Krotatien, Norra Italen eller Slovenien, eller från Hamburg till Basel och sedan åka vidare till Franska rivieran eller till Spanien.
* Det finns många fina resmål även i Sverige och i våra grannländer!
Om du har funderingar kring att semestra med tåg och vill prata med någon lokalt som redan har gjort det, så tveka inte att höra av dig så förmedlar vi kontakten!
På initiativ från EHT och vår systerförening Nätverket för hållbarhet i Härjedalen träffades drygt 20 personer från olika delar av landet för att prata lokalval och klimat. Representer från Täby, Härjedalen, Vallentuna, Kiruna, Sälen, Lidingö m fl platser diskuterade olika strategier för att nå mesta möjliga påverkan inför valet, och Torbjörn Vennström, aktiv i föreningen Klimatriksdagen, delade med sig av sina tips. En inspirerande kväll!
Vår nya arbetsgrupp som jobbar för Hållbar mobilitet i Täby drog igång under januari. Cykelstråk, gångbanor, allmänna kommunikationer, elbilspooler mm står på agendan. Håll ögonen öppna för vad denna arbetsgrupp kommer att åstadkomma under året!
En torsdagkväll i oktober träffades ett tiotal personer på vackra Näsby slott för att umgås och klimatpeppa varandra. Ett trevligt evenemang som vi snart kommer att göra om!
För att underlätta för grannar att låna saker av varandra har Anna och Henric från Karlstad utvecklat appen Swinga. För att dra igång behöver man vara 8-10 intresserade personer som bor på låne-avstånd från varandra. Skulle du vilja starta en sådan verksamhet någonstans i Täby? Hojta till i facebookgruppen så kan vi bli tillräckligt många!
Täby klimatupprop
Klimatuppropet som vi ordnade tillsammans med Täby Naturskyddsförening blev en succé! Tillsammans med mängder av människor över hela världen, denna globala klimatstrejksdag, samlades runt 100 täbybor utanför kommunhuset för att be våra lokala makthavare om att:
1. TA KLIMATKRISEN PÅ ALLVAR - LYSSNA PÅ FORSKNINGEN
2. BÖRJA MINSKA UTSLÄPPEN DRASTISKT OCH OMGÅENDE
3. INRÄTTA ETT LOKALPOLITISKT RÅD FÖR SAMVERKAN KRING OMSTÄLLNINGEN
Dessutom bjöds på fika, mingel och intressanta tal av engagerade täbybor.
Täby kommuns miljödag
Vi medverkade med ett bås på kommunens miljödag i Täby park, och vi träffade många invånare, politiker och tjänstemän i kommunen. Kul! Vi hade också bjudit in elbilspoolsföretaget MoveAbout att vara med, de driver redan en elbilspool i Täby park och berättade om hur det funkar.
Johan Algernon (M), kommunalråd och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden, Annica Nordgren (C), kommunalråd och Täbyalliansens talesperson i miljöfrågor, samt Gregor Hackman, Hållbarhetschef på kommunen, ägnade hela 2 timmar denna torsdagkväll åt att berätta om kommunens hållbarhetsarbete och svara på frågor från de 30 intresserade medborgarna som loggat in på
webinaret. Det blev en konstruktiv kväll med positiv dialog, och vi hoppas att kommunens representanter fick med sig budskapet att vi är många i Täby som förväntar oss att kommunen går före i klimatfrågan.
Sommargåva till kommunfullmäktige
"Vi är nu mer än 1000 täbybor som vill se ett mer hållbart Täby!
Hoppas läsningen ger inspiration till fler hållbara beslut i höst!"
Den här hälsningen till kommunfullmäktige finns i de 6 böcker som vi överlämnade vid deras sista sammanträde innan sommaren. De flesta ledamöter var på distans, och böckerna togs emot å fullmäktiges vägnar av Camillar Ifvarsson (L) och Markus Selin (S).
God läsning önskar vi alla kommunfullmäktiges ledamöter!
Nationellt webinarium om lokal klimataktivism
Ulla-Marie, en av två grundare av Ett hållbart Täby bjöds in till ett lunchwebinarium hos nätverket Klimataktion för att prata om vår verksamhet. Hon berättade om framgångar och svårigheter, om metoder och strategier och hur man gör för att behålla lust och glädje i sitt engagemang. Webbinariet har inspirerat flera andra lokala klimatklubbar på olika håll i landet!
Webinar: Dricksvattnet i Täby - påverkas det av klimatet?
Vi i Täby får vårt dricksvatten ifrån Mälaren, precis som 2,2 miljoner andra boende i mälardalen. Hur mår Mälaren, och hur påverkas sjön av klimatförändringarna? Ingrid Hägermark, förbundschef för Mälarens vattenvårdsförbund kom på digitalt besök till Ett hållbart Täby och berättade allt positivt Mälaren bidrar med men också om de risker som hotar Mälaren i och med ett varmare klimat: Risken för torka, med begränsad vattentillgång till följd; översvämmningar som kan förorsaka att miljögifter som lagrats i markerna runt Mälaren lakas ut i sjön; högre vattentemperaturer med risk för ökad förekomst av smittämnen i vattnet; och saltinträngning från Saltsjön när havsnivåerna stiger. Vi fick också höra om det arbete som pågår för att anpassa området kring Mälaren och dricksvattenförsörjningen. Läs mer på Mälarens vattenvårdsförbunds hemsida!
En arbetsgrupp jobbade med att analysera kommunens översiktsplan, som presenterar en målbild för hur kommunen ska utvecklas fram till 2050. Som svar på kommunens förfrågan om synpunkter lämnade
Ett hållbart Täby in vår analys, och vi var också många som lämnade synpunkter som enskilda medborgare. Kommunen hade också beställt en miljökonsekvensbeskrivning av en privat aktör. Nu ska alla inkomna synpunkter beaktas och nästa steg i kommunens planprocess för översiktsplanen är utställning, som väntas till hösten.
Presentation av EHT på Täby Rotaryklubb
Täby Rotaryklubb bjöd in EHT till sitt lunchmöte. Ulla-Marie Petersson och Malin Mattsson presenterade nätverket.
Webinar: Hållbara investeringar - hur funkar det?
Vad innebär det att en fond eller aktie har klassats som hållbar? Vilka aspekter kan man tänka på när man vill placera sina pengar och sin pension i hållbara investeringar? Detta och mycket annat fick vi svar på då Johan Mattsson, medlem i Ett hållbart Täby med 20 års erfarenhet av FinTech och finansiell data, höll ett uppskattat webbinarium.
Under workshopen Lokal klimatomställning med Ett hållbart Täby dryftade både nya och gamla medlemmar frågor som: Hur kan vi ta hjälp av vår fina plattform till att snabba på omställningen till ett mer hållbart Täby?" Vilka frågor är viktigast att driva? Vilka projekt ska vi satsa på? Det är lokalt vi kan påverka som mest!
Första mötet för elbilpoolsprojetet hölls när EHT träffade representanter för 2030-sekretariatet och företaget MoveAbout.
Utbyte med Nätverket för hållbarhet i Härjedalen
Vi inledde 2021 med mycket insprirerande (digitalt) möte med Nätverket för hållbarhet i Härjedalen, som är en annan av de 30 lokala klimatklubbar som hittills bildats i landet. Nätverket i Härjedalen har lämnat in en mängd konkreta medborgarförslag till sin kommun och håller kontinuerligt olika webbmöten för att inspirera till hållbara val. I Härjedalens kommun måste kommunfullmäktige behandla alla medborgarförslag och svara officiellt på eventuella frågor, en process som vår kommun saknar. Intressant ändå hur demokrati kan tolkas så olika i Kommunsverige!
16 december
Presentation av EHT på Täby Jarlabanke Rotaryklubb
Täby Jarlabanke Rotaryklubb bjöd in oss för att presentera nätverket på deras frukostmöte. Ulla-Marie Petersson och Malin Mattsson höll i presentationen.
Webinar: Cykla på vintern - går det?
Den mångåriga året-runt-cyklisten Jon Jogensjö bjöd på inspiration och tips om vintercykling, och några av nätverkets medlemmar delade sina erfarenheter av att cykelpendla till jobbet, cykla med barn och att cykla elcykel under årets mörka och kalla månader. Se det inspelade webbinariet här och bilderna från presentationen här
Vi ställde frågor till de politiska partierna i kommunen om deras pågående och framtida klimatarbete. Läs deras svar här
26 oktober
Berit Olofsson från EHT deltog på kommunens informationskväll om solpaneler - se presentationen här
EHT slöt upp bakom Fridays for Futures globala klimatstrejk med < 50 deltagare utanför kommunhuset
"Real change requires protest to highlight a problem, and politics to implement practical solutions and laws." Med detta lånade citat från Barack Obama uppmanades EHT:s följare att skriva individuella mejl till politiker, vilket många också gjorde. Täbyalliansen svarade oss alla samtidigt i ett gemensamt svar, där Täbys kommunalråd beskriver sin syn på klimatfrågan. Vi besvarade detta gemensamt i ett brev från Ett hållbart Täby till kommunalråden
Klimatstrejk skjuts upp på grund av pandemin
EHT deltog i Klimatsmart Vallentunas inspirationsdag om klimatet
Träff med Täbys allianspolitiker, där vi framförde vår oro inför att kommunen inte prioriterar klimatfrågor tillräckligt
Klimatfika där Robert Westerdahl föreläste om fenomenet Viable Cities
Ulla-Marie Petersson diskuterar klimatfrågor på Gribbylunds bibliotek enligt konceptet för EHT workshop “Prat om klimat”
Ulla-Marie Petersson som tillsammans med Erika Lantz startade EHT tog emot
Täby kommuns miljöpris under en miljödag i Näsby Parks centrum, arrangerad av
Naturskyddsföreningen och Täby kommun
350 plagg bytte ägare vid ett klädbyte som EHT arrangerade på Täby Food Market
En sammanställning av täbycyklisters många tips till reviderad cykelplan lämnades in till kommunens projektansvariga, vilket uppmärksammades av lokal media.
Se förslagen här
Klimatstrejk utanför kommunhuset, som avslutades med att ett medborgarförslag lämnades över till kommunens folkvalda med. Medborgarförslaget var öppet för underskrift även efter överlämningen, och samlade totalt ca 500 underskrifter.
Representanter från EHT träffade Täbys hållbarhetschef Gregor Hackman för att få en bättre bild av kommunens arbete för att minska utsläppen av växthusgaser.
Läs en sammanfattning av frågor och svar här.
EHT deltog med ett trädgårdsbyte på Täby torgs vårmarknad. Medborgarförslaget
klart och skrevs under av 80 personer under dagen
Ännu en klimatfika. Nu börjar nätverket ta form
På nätverkets första klimatfika planerade vi inför kommande aktiviteter
Temakvällen Ett hållbart liv var första aktiviteten. Över 40 personer lyssnade till Anders Friströms (Naturskyddsföreningen) föreläsning om hållbara livsstilsval samt deltog i efterföljande gruppdiskussioner. Ett reslutat av kvällen blev att vi startade upp arbetet med ett medborgarförslag
Ett hållbart Täby föds!
Vi är nu 1572 medlemmar!