Kalendarium


Kalendarium




Vad vi gör

& vad vi gjort


Kommande aktiviteter

Våren 2023 

Klädbyte i Westfield Täby centrum - Lördag 27 maj kl. 12-16

(Inlämning tors/fre 25 och 26 maj kl. 10-18)

Vi är såå glada över att i år kunna arrangera klädbytet tillsammans med Westfield Täby centrum på Westfield Good festival den 27 maj! Känns som en milstolpe att i självaste Täby centrum kunna erbjuda ett mer hållbart sätt att fräscha upp garderoben inför sommaren.

VAR?

Stora inomhustorget i Täby C

NÄR?

Lördagen den 27 maj kl 12 - 16 

HUR FUNKAR DET?
Lämna in max 10 fräscha vår/sommarplagg per person, både dam och herr.  Kläderna ska vara i sådant skick som du själv skulle vilja byta till dig. Tänk kvalitet framför kvantitet så ökar chansen att du själv får med dig godbitar hem! För varje inlämnat plagg får du en biljett som kan bytas mot ett annat plagg. Under klädbytet shoppar du runt och väljer ut de plagg du vill ha - och när du är klar ”betalar” du med en biljett per plagg!

INLÄMNING:
Inlämning sker under någon av följande tider:
Torsdag 25 maj 10:00 - 18:00
Fredag 26 maj 10:00 - 18:00

Lördag 27 maj 10:00 - 12:00
Tyvärr kan vi inte ta emot barnkläder denna gång, ej heller skor, strumpor eller underkläder. För att alla ska få chansen att verkligen fynda så tar vi oss rätten att tacka nej till plagg som är urtvättade, noppriga, fläckiga, sönder eller inte i säsong. Överblivna kläder kommer att tas om hand och lämnas till Stadsmissionen.

DESSUTOM:
Under lördagen pågår Westfield Good Festival, med diverse olika talare och aktiviteter på temat hållbarhet. Tex kommer ÅRETS SECOND HAND PROFIL Gustav Broström att vara på plats och plocka ut sina favoriter och ge hållbara tips. Mer information finns på Westfield Täby centrums hemsida

VÄLKOMNA!


Odla Äng

Våren är en bra tid att odla äng! Här ger Odla Äng i Täby ger tips om hur man går tillväga - och kontakta oss via mejl om du har några frågor!


Nätverksträff för lokal klimatsamverkan - på planeringsstadiet

Klimatomställningen är roligare tillsammans! Därför planerar nu Ett hållbart Täby tillsammans med Täby kommun att bjuda in alla företrädare för det lokala närings- och föreningslivet till en nätverksträff om lokal klimatsamverkan. Inom kort kommer vi att bjuda in till ett första möte,  och EHT och Täby kommun kommer sedan att föra idén vidare baserat på vad som kommer fram under mötet.


4 samtal för ett hållbart liv 

Den uppskattade samtalsserien från i höstas startar på nytt i vår! Ulla-Marie, eldsjäl i Ett hållbart Täby med lång erfarenhet av coaching och motiverande samtal från sin professionella roll som HR-specialst, bjuder in till samtal om omställning, hinder och möjligheter för ett mer hållbart liv. Detta är en fin chans att tillsammans med andra utforska chansen till förändring i sitt eget liv, och inspirationen kommer från en mängd liknande omställningsgrupper världen över. Ingen är expert, vi lär oss och inspireras tillsammans i en och samma grupp under 4 tillfällen under våren.  Skicka ett mejl till oss om du är intresserad! Hoppas, hoppas att vi blir ett gäng!


EHTs Ulla-Marie Petersson - en av hundra klimathjältar!

När Klimatpodden skulle sända sitt 100e avsnitt intervjuades EHTs Ulla-Marie Petersson som en av landets 100 mest framstående klimathjältar! Intervjun med Ulla-Marie börjar efter 32:45 min. Klimatpodden finns också på t ex Spotify. 


Hållbar mobilitet 

Vår arbetsgrupp för hållbar mobilitet i Täby möts med jämna mellanrum. Cykelstråk, gångbanor, allmänna kommunikationer, elbilspooler mm står på agendan. Nästa möte kommer att annonseras både här och på vår facebooksida.


Genomförda aktiviteter 2023

23 mars

AW på Näsby Slott

AW på Näsby Slott har blivit en EHT-tradition, och denna torsdagskväll var lika trevlig som vanligt. Håll utkik efter nästa datum!


Aktiviteter 2022

4 samtal för ett hållbart liv

Under hösten höll Ulla-Marie i en samtalsserie på temat Ett hållbart liv, där 6 täbybor tillsammans utforskade sin motivation till fler hållbara val. Samtalen hölls på Näsby Slott och var mycket uppskattade. Vi planerar nu en liknande serie under våren - skicka ett mejl om du är intresserad av att vara med!


Intervjuer med kommunfullmäktiges partier inför valet 2022

Inför valet den 11 september bjöd vi in alla partier i kommunfullmäktige till intervju, och sex av sju partier tackade ja. Naghmeh Nasiritousi, docent i statsvetenskap och expert på omställningsfrågor (även känd som klimatexpert i Dagens Nyhete) kommenterade politikernas svar. Läs de intressanta intervjuerna och Naghmehs kommentarer här.


27 augusti

Valstuga med EHT och Naturskyddsföreningen

I lördagsvimlet på Täby torg var Ett hållbart täby på plats bland partiernas valstugor för att prata klimat med alla intresserade väljare. Så roligt och viktigt! 


23 augusti

Återbruks-AW tillsammans med Röda Korset 

En eftermiddag efter jobbet bjöd vi tillsammans med Röda Korset in till AW i återbrukets tecken. Förutom att kläder bytte ägare så berättade Röda Korsets logistiker Eva Maria Rudbäck om vad som händer med de kläderna som lämnas in till Röda Korset: Av 100 inlämnade t-shirtar kan 40 stycken säljas i Sverige. Resten transporteras för tillfället till det tyska företaget SoEx, som säljer ytterligare 36 tröjor i andra länder, medan 18 tröjor återbrukas i form putsdukar eller isolering i bilar och bostäder. 6 tröjor bränns för ett ge energi. Vi lärde oss också att endast 27 % av de kläder som säljs nya i svenska butiker återbrukas, medan samma siffra i Tyskland är 80 % -  det finns stor förbättringspotential! Mycket forskning sker för tillfället inom textilåtervinning, och några företagsinitiativ börjar dyka upp också på den svenska marknaden, t ex Renewcell i Sundsvall och SipTex i Malmö. En mycket intressant och trevlig kväll för alla som var där - tack Eva Maria och tack Anna, förståndare för Röda Korset i Näsbypark!


3 juli

1000 trädgårdar - Trädgården vid Björnberget

OdlaÄngiTäby deltog i initiativet 1000 trädgårdar som anordnas av Riksförbundet Svensk Trädgård med sin visningsträgård vid Björnberget. Är du nyfiken på att odla äng, men missade det här tillfället? Skriv till oss, så kan vi ordna ett nytt!  #OdlaÄngiTäby


9 juni

AW på Näsby slott

Våren avslutades med en härlig klimat-pepps-AW i solen på verandan på Näsby slott! Nu önskar vi alla en riktigt skön sommar. 


14 maj

Klädbyte i Täby Park

Vårt första klädbyte efter covid blev en succé! 350 av de 460 inlämnade plaggen hittade nya hem hos de 60 besökarna.  Efteråt skrev en av besökarna i vår facebookgrupp:
"Klädbyte idag. Vilken underbar idé. Jag fick med mig två fina saker hem. Hoppas att ni gör om det. Kanske till hösten?"

Vi skulle gärna ordna ett klädbyte i höst - hör gärna av dig om du är intresserad av att vara med och arrangera!


21 april

Första träffen med Odla Äng

Nu är Odla-Äng-initiativet igång! Första kvällen hölls som en AW hemma hos en av nätverkets medlemmar, och det bjöds på massor av inspiration! Odla en bit äng eller låt bli att klippa (delar av) din gräsmatta och se vad som kommer upp - säkert någonting gott för våra pollinatörer som är så viktiga för den biologiska mångfalden. Om du vill hänga med, så håll utkik efter nästa träff!


2-3 april

Ulla-Marie Petersson föreläste på Klimatriksdagen

"Så påverkar vi den lokala klimatpolitiken" - det var rubriken på det uppskattade  föredraget som EHTs Ulla-Marie Petersson höll på Klimatriksdagen 2022 tillsammans med Åsa Palm från vårt systernätverk Hållbarhet i Härjedalen. Övriga föreläsare var bl a Ingemar Rentzhog, Christoffer Åström, Maria Wolodarski, Paula Richter, Maria Wolrath Söderberg och Frida Berry Eklund. Klimatriksdagen  - ett tillfälle då hela Klimatsverige samlas för två dagars pepp och kraftsamling!


24 mars

Minipepp: Solpaneler

Under ett välbesökt minipepp berättade tre av våra medlemmar om sina solcellsinstallationer. Några råd som vi tar med oss är:

* Ta allid hem din potentiella leverantör att faktiskt titta på ditt tak för att utreda hur stor effekt en installation skulle ha. Endast on-line-svar på frågan ger inte tillräcklig info.

* Fundera på vad som är viktigt för dig i jämförelsen av offerter. Effektgaranti och produktgaranti? Hur panelerna är producerade? Pris per kWh? Möjlighet till framtidga batterilagring? Utseenede?

* Med sänkt elkostnad och såld el kan du få ett positit kassaflöde redan under första året. Alla anläggningar beräknades bli lönsamma efter mellan 10-14 år. 

Om du står inför ett beslut om att installera solceller och vill prata med någon lokalt som redan har gjort det, så tveka inte att höra av dig så förmedlar vi kontakten!


18 mars 

AW på Näsby Slott

Än en gång sågs vi på Näsby slott för att koppla av och även prata hållbarhet. Vi ser redan fram emot nästa gång!


10 mars

Minipepp: Hållbar semester

Vår minipepp om Hållbar Semester gav massor av inspiration! En kort sammanfattning skulle kunna se ut så här:  

* Att resa med tåg är ett äventyr i sig och öppnar för upplevelser och umgänge med familjen (och, om man vill, andra resenärer) på ett sätt som man flyget inte ger. Det går alldeles utmärkt att resa långt med tåg även med barn!

* Det går att välja att fokusera på att komma fram snabbt, eller tvrtom att skapa en liten tågluff med roliga stopp.

* Vill man komma till värmen vid Medelhavet kan man med fördel åka nattåg från Hamburg till t ex Zurich och sedan åka vidare till t ex Krotatien, Norra Italen eller Slovenien, eller från Hamburg till Basel och sedan åka vidare till Franska rivieran eller till Spanien. 

* Det finns många fina resmål även i Sverige och i våra grannländer! 

Om du har funderingar kring att semestra med tåg och vill prata med någon lokalt som redan har gjort det, så tveka inte att höra av dig så förmedlar vi kontakten!


2 februari

Klimatvalsträff med andra lokala hållbarhetsnätverk

På initiativ från EHT och vår systerförening Nätverket för hållbarhet i Härjedalen träffades drygt 20 personer från olika delar av landet för att prata lokalval och klimat. Representer från Täby,  Härjedalen, Vallentuna, Kiruna, Sälen, Lidingö m fl platser diskuterade olika strategier för att nå mesta möjliga påverkan inför valet, och Torbjörn Vennström, aktiv i föreningen Klimatriksdagen, delade med sig av sina tips. En inspirerande kväll!


Januari 

Uppstart av arbetsgruppen för Hållbar mobilitet

Vår nya arbetsgrupp som jobbar för Hållbar mobilitet i Täby drog igång under januari. Cykelstråk, gångbanor, allmänna kommunikationer, elbilspooler mm står på agendan. Håll ögonen öppna för vad denna arbetsgrupp kommer att åstadkomma under året!


Aktiviteter 2021


14 oktober & 25 november

AW med klimatpepp på Näsby slott

En torsdagkväll i oktober träffades ett tiotal personer på vackra Näsby slott för att umgås och klimatpeppa varandra. Ett trevligt evenemang som vi snart kommer att göra om!


5 & 12 oktober

Informationsmöte om appen Swinga

För att underlätta för grannar att låna saker av varandra har Anna och Henric från Karlstad utvecklat appen Swinga. För att dra igång behöver man vara 8-10 intresserade personer som bor på låne-avstånd från varandra. Skulle du vilja starta en sådan verksamhet någonstans i Täby? Hojta till i facebookgruppen så kan vi bli tillräckligt många!


24 september

by klimatupprop

Klimatuppropet som vi ordnade tillsammans med Täby Naturskyddsförening blev en succé! Tillsammans med mängder av människor över hela världen, denna globala klimatstrejksdag, samlades runt 100 täbybor utanför kommunhuset för att be våra lokala makthavare om att: 

1. TA KLIMATKRISEN PÅ ALLVAR - LYSSNA PÅ FORSKNINGEN

2. BÖRJA MINSKA UTSLÄPPEN DRASTISKT OCH OMGÅENDE

3. INRÄTTA ETT LOKALPOLITISKT RÅD FÖR SAMVERKAN KRING OMSTÄLLNINGEN

Dessutom bjöds på fika, mingel och intressanta tal av engagerade täbybor.


19 september

Täby kommuns miljödag

Vi medverkade med ett bås på kommunens miljödag i Täby park, och vi träffade många invånare, politiker och tjänstemän i kommunen. Kul! Vi hade också bjudit in elbilspoolsföretaget MoveAbout att vara med, de driver redan en elbilspool i Täby park och berättade om hur det funkar. 


2 september

Webinar: Kommunen om ett hållbart Täby

Johan Algernon (M), kommunalråd och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden, Annica Nordgren (C), kommunalråd och Täbyalliansens talesperson i miljöfrågor, samt Gregor Hackman, Hållbarhetschef på kommunen, ägnade hela 2 timmar denna torsdagkväll åt att berätta om kommunens hållbarhetsarbete och svara på frågor från de 30 intresserade medborgarna som loggat in på 
webinaret. Det blev en konstruktiv kväll med positiv dialog, och vi hoppas att kommunens representanter fick med sig budskapet att vi är många i Täby som förväntar oss att kommunen går före i klimatfrågan. 


14 juni

Sommargåva till kommunfullmäktige

"Vi är nu mer än 1000 täbybor som vill se ett mer hållbart Täby!
Hoppas läsningen ger inspiration till fler hållbara beslut i höst!
"
Den här hälsningen till kommunfullmäktige finns i de 6 böcker som vi överlämnade vid deras sista sammanträde innan sommaren. De flesta ledamöter var på distans, och böckerna togs emot å fullmäktiges vägnar av Camillar Ifvarsson (L)  och Markus Selin (S).
God läsning önskar vi alla kommunfullmäktiges ledamöter!


15 april

Nationellt webinarium om lokal klimataktivism
Ulla-Marie, en av två grundare av Ett hållbart Täby bjöds in till ett lunchwebinarium hos nätverket Klimataktion för att prata om vår verksamhet. Hon berättade om framgångar och svårigheter, om metoder och strategier och hur man gör för att behålla lust och glädje i sitt engagemang. Webbinariet har inspirerat flera andra lokala klimatklubbar på olika håll i landet!


25 mars

Webinar: Dricksvattnet i Täby - påverkas det av klimatet?
Vi i Täby får vårt dricksvatten ifrån Mälaren, precis som 2,2 miljoner andra boende i mälardalen. Hur mår Mälaren, och hur påverkas sjön av klimatförändringarna? Ingrid Hägermark, förbundschef för Mälarens vattenvårdsförbund kom på digitalt besök till Ett hållbart Täby och berättade allt positivt Mälaren bidrar med men också om de risker som hotar Mälaren i och med ett varmare klimat:  Risken för torka, med begränsad vattentillgång till följd; översvämmningar som kan förorsaka att miljögifter som lagrats i markerna runt Mälaren lakas ut i sjön; högre vattentemperaturer med risk för ökad förekomst av smittämnen i vattnet; och saltinträngning från Saltsjön när havsnivåerna stiger.  Vi fick också höra om det arbete som pågår för att anpassa området kring Mälaren och dricksvattenförsörjningen. Läs mer på Mälarens vattenvårdsförbunds hemsida!


1 feb - 7 mars

Presentation av EHT på Täby Rotaryklubb

En arbetsgrupp jobbade med att analysera kommunens översiktsplan, som presenterar en målbild för hur kommunen ska utvecklas fram till 2050. Som svar på kommunens förfrågan om synpunkter lämnade

Ett hållbart Täby in vår analys, och vi var också många som lämnade synpunkter som enskilda medborgare.  Kommunen hade också beställt en miljökonsekvensbeskrivning av en privat aktör. Nu ska alla inkomna synpunkter beaktas och nästa steg i kommunens planprocess för översiktsplanen är utställning, som väntas till hösten. 


26 februari

Presentation av EHT på Täby Rotaryklubb

Täby Rotaryklubb bjöd in EHT till sitt lunchmöte. Ulla-Marie Petersson och Malin Mattsson presenterade nätverket.


24 februari

Webinar: Hållbara investeringar - hur funkar det?

Vad innebär det att en fond eller aktie har klassats som hållbar? Vilka aspekter kan man tänka på när man vill placera sina pengar och sin pension i hållbara investeringar? Detta och mycket annat fick vi svar på då Johan Mattsson, medlem i Ett hållbart Täby med 20 års erfarenhet av FinTech och finansiell data, höll ett uppskattat webbinarium.


4 februari

Under workshopen Lokal klimatomställning med Ett hållbart Täby dryftade både nya och gamla medlemmar frågor som: Hur kan vi ta hjälp av vår fina plattform till att snabba på omställningen till ett mer hållbart Täby?" Vilka frågor är viktigast att driva? Vilka projekt ska vi satsa på? Det är lokalt vi kan påverka som mest!


21 januari

Första mötet för elbilpoolsprojetet hölls när EHT träffade representanter för 2030-sekretariatet och företaget MoveAbout. 


14 januari

Utbyte med Nätverket för hållbarhet i Härjedalen

Vi inledde 2021 med mycket insprirerande (digitalt) möte med Nätverket för hållbarhet i Härjedalen, som är en annan av de 30 lokala klimatklubbar som hittills bildats i landet. Nätverket i Härjedalen har lämnat in en mängd konkreta medborgarförslag till sin kommun och håller kontinuerligt olika webbmöten för att inspirera till hållbara val. I Härjedalens kommun måste kommunfullmäktige behandla alla medborgarförslag och svara officiellt på eventuella frågor, en process som vår kommun saknar. Intressant ändå hur demokrati kan tolkas så olika i Kommunsverige!


Aktiviteter 2020


16 december

Presentation av EHT på Täby Jarlabanke Rotaryklubb

Täby Jarlabanke Rotaryklubb bjöd in oss för att presentera nätverket på deras frukostmöte. Ulla-Marie Petersson och Malin Mattsson höll i presentationen.


9 december

Webinar: Cykla på vintern - går det?
Den mångåriga året-runt-cyklisten Jon Jogensjö bjöd på inspiration och tips om vintercykling, och några av nätverkets medlemmar delade sina erfarenheter av att cykelpendla till jobbet, cykla med barn och att cykla elcykel under årets mörka och kalla månader. Se det inspelade webbinariet här och bilderna från presentationen här


november

Vi ställde frågor till de politiska partierna i kommunen om deras pågående och framtida klimatarbete. Läs deras svar här



26 oktober

Berit Olofsson från EHT deltog på kommunens informationskväll om solpaneler - se presentationen här



25 september

EHT slöt upp bakom Fridays for Futures globala klimatstrejk med < 50 deltagare utanför kommunhuset



juni

"Real change requires protest to highlight a problem, and politics to implement practical solutions and laws." Med detta lånade citat från Barack Obama uppmanades EHT:s följare att skriva individuella mejl till politiker, vilket många också gjorde. Täbyalliansen svarade oss alla samtidigt i ett gemensamt svar, där Täbys kommunalråd beskriver sin syn på klimatfrågan. Vi besvarade detta gemensamt i ett brev från Ett hållbart Täby till kommunalråden



24 april

Klimatstrejk skjuts upp på grund av pandemin


Aktiviteter 2019


24 november


EHT deltog i Klimatsmart Vallentunas inspirationsdag om klimatet



13 november


Träff med Täbys allianspolitiker, där vi framförde vår oro inför att kommunen inte prioriterar klimatfrågor tillräckligt 



27 oktober


Klimatfika där Robert Westerdahl föreläste om fenomenet Viable Cities



12 oktober


Ulla-Marie Petersson diskuterar klimatfrågor på Gribbylunds bibliotek enligt konceptet för EHT workshop “Prat om klimat”



5 oktober


Ulla-Marie Petersson som tillsammans med Erika Lantz startade EHT tog emot
Täby kommuns miljöpris under en miljödag i Näsby Parks centrum, arrangerad av
Naturskyddsföreningen och Täby kommun



14 september


350 plagg bytte ägare vid ett klädbyte som EHT arrangerade på Täby Food Market 



19 augusti


En sammanställning av täbycyklisters många tips till reviderad cykelplan lämnades in till kommunens projektansvariga, vilket uppmärksammades av lokal media.
Se förslagen här



24 maj


Klimatstrejk utanför kommunhuset, som avslutades med att ett medborgarförslag lämnades över till kommunens folkvalda med. Medborgarförslaget var öppet för underskrift även efter överlämningen, och samlade totalt ca 500 underskrifter. 



Början av maj


Representanter från EHT träffade Täbys hållbarhetschef Gregor Hackman för att få en bättre bild av kommunens arbete för att minska utsläppen av växthusgaser.
Läs en sammanfattning av frågor och svar här.



27 april


EHT deltog med ett trädgårdsbyte på Täby torgs vårmarknad. Medborgarförslaget
klart och skrevs under av 80 personer under dagen 



31 mars


Ännu en klimatfika. Nu börjar nätverket ta form 



3 mars


På nätverkets första klimatfika planerade vi inför kommande aktiviteter



20 februari


Temakvällen Ett hållbart liv var första aktiviteten. Över 40 personer lyssnade till Anders Friströms (Naturskyddsföreningen) föreläsning om hållbara livsstilsval samt deltog i efterföljande gruppdiskussioner. Ett reslutat av kvällen blev att vi startade upp arbetet med ett medborgarförslag   



Januari


Ett hållbart Täby föds!