Om

Vi fick Täby kommuns Miljöpris 2019!

Prisutdelningen var på Naturskyddsföreningens miljödag i Näsbypark Centrum den 5 oktober. Prismotivationen finns på kommunens hemsida, läs även rapporterna från lokaltidningarna TäbyDirekt & Mitt i Täby.


Övrig mediabevakning

Mitt i Täby har skrivit om att vi har träffat de ledande Allianspolitikerna i Täby för att framföra vår oro för att kommunen inte prioriterar klimatfrågorna tillräckligt.


TäbyPark Tidning har skrivit om klädbytardagen den 14 september.


TäbyDirekt har intervjuat oss om vår insamling av förslag inför kommunens revidering av cykelplanen. 

Nätverkets planeringsgrupp

Planeringsgruppen består av ca 10 personer som organiserar aktiviteter och håller kontakt med Täbys kommunpolitiker och kommuntjänstemän. Några av dessa personer presenteras här:

Ulla-Marie Petersson, Gribbylund

Jag är initiativtagare till nätverket och jobbar till vardags som HR-konsult. Sommaren 2018 gick det upp för mig på riktigt hur allvarlig klimatkrisen är, och sedan dess försöker jag leva alltmer hållbart. Den stora vinsten för mig personligen är att jag oerhört tacksam över det liv jag och min familj får leva, och att det känns bra i magen att göra allt jag kan för att även mina barn ska få ha det lika bra när de växer upp.

Erika Lantz, Skarpäng

Mitt engagemang för klimat och biologisk mångfald började 2015, när jag läste en notis i tidningen om att vi är mitt uppe i den sjätte massutrotningen av arter. Under 2018 kände jag att det var dags att lägga i en högre växel, och startade Ett Hållbart Täby tillsammans med Ulla-Marie Petersson. För att göra sin egen omställning möjlig tror jag att det är viktigt att börja med konkreta mål, och i Ett Hållbart Täby får jag nöjet att diskutera de här frågorna med människor som är lika engagerade. Tillsammans kan vi påverka Täby kommun och våra medmänniskor att välja en mer hållbar väg. 

Louise Ivstam, Näsbypark

Jag är med i nätverket för att själv bli inspirerad och för att inspirera andra till ett mer hållbart leverne. Genom vår kollektiva omedvetenhet och obeslutsamhet har vi försatt vårt enda jordklot i obalans. Vi behöver alla ta ett personligt ansvar för det klimatavtryck vi gör. Tillsammans kan vi också driva på förändringar till ett mer hållbart samhälle genom att påverka politiker och andra beslutsfattare i Täby kommun. Vi måste efterfråga och acceptera omtumlande politiska beslut. Jag vill kunna se mina barnbarn i ögonen i framtiden och säga att jag gjorde vad jag kunde.

Kjell Perder, Gribbylund

Jag är tonsättare och kördirigent och mycket engagerad i miljö- och klimatfrågor. Ett antal kompositioner har gestaltat ödesfrågor som klimatkrisen, t ex Now or Never! för kör och orkester som uruppfördes i maj 2019 och som är tillägnad Greta Thunberg. Privat har jag en låg konsumtionsprofil och reser miljövänligt, äter vegetariskt och pratar gärna förutsättningslöst om hur vi tillsammans kan förändra våra beteenden för ökad hållbarhet och framtidstro. Tror att vår enda chans att förhindra en katastrofal global uppvärmning är att bryta med ”tillväxthysterin”!

Malin Mattsson, Näsbypark

Jag jobbar som lärare i matematik och fysik på en av Täbys gymnasieskolor. Min förhoppning är att vårt arbete i Ett Hållbart Täby ska underlätta för våra lokala politiker att genomföra effektiva klimatåtgärder i kommunen. Jag hoppas också att vårt arbete medför att de nationella partiorganisationerna får upp ögonen för att medborgarna i Täby driver på i klimatfrågan.
Att dessutom få inspiration till det privata klimatarbetet är en bonus!

Nätverkets historia

Vi som startat det här nätverket heter Ullis och Erika. Vi har en del gemensamt - vi bor i Täby, vi är mammor och vi har vid olika tillfällen båda drabbats av en rejäl klimatkris. Och för oss blev det så att när det når ända in i mammahjärtat att livet på jorden som vi känner det är hotat, till på köpet av saker vi har makt att förändra - då vill vi så klart göra det! Vi drivs båda två av att göra allt som står i vår makt för att minska utsläppen av växthusgaser i den takt som krävs för att trygga våra barns framtid.

Berit Olofsson, Näsbypark

Jag är professor i organisk kemi på Stockholms universitet, och har varit engagerad i miljöfrågor sedan tonåren via Naturskyddsföreningen och Greenpeace. Jag försöker leva hållbart i vardagen bl a genom att minimera shopping, bilåkande och flygresor. Jag cykelpendlar till jobbet året runt sträckan Näsbypark - universitetet och brinner särskilt för cykelfrågor, barns möjligheter att får gå / cykla till förskola och skola samt privatpersoners möjligheter att minska klimatförändringarna via solpaneler, elbilar och elcyklar.

Och ja, du kanske tänker att vad spelar det för roll vad två mammor kan göra. Det är ju industrin eller Kina, eller någon amerikansk president som måste lösa det här. Vi vet. Men vi är inte industrin, eller president över ett helt land. Så vi tar ansvar för det vi kan. Och hoppas det kan inspirera dig att göra detsamma.

Och vet du - vi har det helt fantastiskt! Vi shoppar minimalt, cyklar massor, äter mängder av god växtbaserad mat och reser - med tåg. Vi försöker helt enkelt att leva hållbart. Vi gör så gott vi kan och är inga absolutister, men fasen vad det känns bra i hjärtat att veta att vi tar det ansvar vi kan för våra barns framtid.

Ja - sedan träffade vi ju en mängd andra härliga människor som tyckte precis som vi! Och så föddes nätverket som såg dagens ljus i januari 2019. Just nu består nätverket av en Facebook-grupp med nästan 300 medlemmar och en planeringsgrupp som driver vår verksamhet framåt. I Facebook-gruppen diskuterar vi allt ifrån den bästa grönsaksbiffen, till offerter på solpaneler och bästa cykelvägen till Danderyd.

Och vi är här för att stanna. Vi ska följa upp vårt medborgarförslag till Täby kommun om ökad takt i klimatomställningen, vi ska hjälpa varandra att shoppa mindre med hjälp av en återkommande klädbytardag, vi ska lämna in önskemål till kommunens cykelplan, och mycket mer. Vad vill du göra?

 

Gå med i Facebookgruppen - släng ut en idé, eller mejla oss på info@etthallbarttaby.se!


VARMT VÄLKOMMEN!