Solen sken när Eva Häussling välkomnade ett gäng glada odlingsentusiaster i sin trädgård. Här möttes nya och gamla ansikten från olika delar av Täby för att snacka odla mat i pallkrage.
Först bjöds det både på hemmagjord maskros – och flädersaft med tilltugg (räddisblastpesto och bröd) följt av en rundtur i trädgården. Det blev samtal om täckodling, växthusodling, förodling, kallsådder samt ätbara ogräs alias ”sår-sig-själv-sådder” som t ex kirschkål, nässlor, gräslök och löktrav. Även skogsträdgårdar, permakultur och olika typer av kompost och gödning var på tapeten.
Oundvikligen kom vi även in på ämnet biologisk mångfald (den biologiska mångfaldens dag är idag 22/5 2024). Vi diskuterade vildbinas livsviktiga funktion och utsatta situation samt vad vi kan göra för att hjälpa pollinatörerna att hjälpa oss t ex sätta upp bihotell och odla äng.
Sedan var det dags att dra på sig odlingshandskarna när en rad olika förodlade plantor skulle samplanteras i pallkrage. Vi gick igenom vilka grödor som trivs ihop och vilka som inte gör det och varför. Fokus låg på hur man kan maxa skörden genom samplantering och att tänka högt, lågt, vitt och brett. Här fick bland annat högväxta bönor samsas med pumpa som breder ut sig i långa revor men även gurka, tomat, zucchini, solrosor, ringblommor och mangold. Och ja, allt är ätbart – även solros och ringblomma.
Efter odla-mat-i-pallkrage-eventet i Eva Häussling s trädgård samlades odlingsintressenterna kring matbordet för att fortsätta samtalet kring odling och mat. Vi pratade om vad som inspirerar oss i vårt odlande, vilka odlarerfarenheter vi har och vilka grönsaker vi vill odla och inte kan vara utan. Vidare samtal om odlingsframgångar och motgångar, bekämpningsmedel såsom pyralider samt vilka fröfirmor vi föredrar och varför. Önskan om ett lokalt fröbibliotek togs upp.
Inledningsvis blev det hemgjord maskros -och flädersaft samt räddisblastpesto med bröd. Varmrätten bestod av ogrässoppa på nässlor mm. Till det serverades ägg från en av ETHs medlemmar som har egna höns samt ett nybakt glutenfritt bröd och härodlade ärtskott samt olika sorters sallad.
Efteråt blev det färskt te gjort av citronverbena från trädgården och hembakad pumpakaka.
De som ville fick med sig pumpafrön av lokalodlad Butternut som var huvudingrediensen i desserten (gluten, nöt -och mjölkproteinfri pumpakaka med citrusfrosting) samt libbsticka att använda till buljong.
Stort tack till värdinnan Eva Häussling, EHT odlargrupp som stod för middagen och övriga deltagare!