Lokala tips

Ett hållbart Täby

Att konsumera hållbart i Täby kräver kanske lite efterforskning, men det går! Saknar du någon länk nedan så hör gärna av dig till oss.


Kläder / shopping

Man kan helt försörja sig med jättefina begagnade barnkläder från 0 och upp till 10-års ålder i Täby, och flera butiker tillhandahåller även möbler, leksaker, prylar, och sportutrustning. För vuxna är second hand-utbudet i Täby mer begränsat, men några smultronställen finns. 
Här kommer en guide till hållbar shopping i Täby!


Centrala Täby

 • Myrorna Täby Centrum, Biblioteksgången 7A, Täby
  Myrorna har en liten fin butik utanför Täby C, där man alltid kan göra bra fynd på barn-, herr- och damkläder. De har också prylar och en liten avdelning leksaker. Är du ute efter något i Täby C, kolla alltid här först! Stängt på söndagar.


 • Kyrkornas secondhand, Grindtorpsvägen 1, Täby
  Kyrkornas i Grindtorp har en 2 våningar stor lokal där man i princip kan hitta allt man behöver till hus och hem. De har sportartiklar, möbler, lampor, tavlor, dukar, husgeråd, mm. En bra leksaksavdelning och även en mindre avdelning barnkläder. De har öppet onsdagkvällar och lördagar.

 • Liten & Stor secondhand barnkläder, Marknadsvägen 95, Täby
  En fantastiskt fin butik med ett mycket välsorterat urval av barnkläder, leksaker och tillbehör till alla åldrar. Prisvärt, man går alltid härifrån med mer än man tänkt sig. Tar emot allt de säljer i säsong.


 • Re:Unik, Galoppvägen 1, Täby Park
  En butik i gamla läktarhuset i Täby Park (fd Täby Galopp). Här säljs remake, hantverk och återbruk. Här kan man också med fördel lämna in egna möbler eller projekt för renovering! Passar perfekt för Blocket-fynd eller gamla möbler som behöver nytt liv.


Näsbypark

 • Mötesplats Kupan - Second hand och café, Röda korset Näsbypark Centrum
  En jättefin liten second hand vid övre parkeringen i Näsbypark C, där man kan hitta det mesta inom hemtextil, leksaker, glas/porslin, böcker, leksaker och även göra klädfynd. Plus för fika!


 • Sportbytarboden, Nytorpsvägen 10, Näsbypark
  En välsorterad affär för begagnade sportartiklar där du både kan sälja och köpa sportutrustning. Säsongsanpassat sortiment, viss utrustning finns året runt. Kunnig och hjälpsam personal, rekommenderas!


  Täby Kyrkby

  • Hej & Hå Barnaffär, Holmgårdsvägen 5, Täby Kyrkby
   Ytterligare en jättefin second hand-affär för barn i Täby Kyrkby C! Här hittar du alltid barnens nya funktionskläder för säsongen, nya dagiskläder, skor, leksaker, spel, inredning och tillbehör. Tar emot allt de säljer i säsong.

  • Cerina’s First & Second hand, Blotgränd 2 Täby Kyrkby


  Det finns ett fantastiskt utbud av vuxenkläder inne i Stockholm. Bara runt Odenplan så finns både Arkivet, Stadsmissionen och Myrorna, där man med lätthet kan uppdatera sin garderob efter säsong med fina kläder. Och så finns ju nätaffärer som Sellpy, Tradera, mm.


  Skräddare / skomakare

  En del i en hållbar konsumtion av kläder är att ta hand om de vi redan har. Här har vi därför listat de skrädderier och skomakare vi har fått tips om i Täby med omnejd.


  Lokala köp- och säljgrupper på Facebook

  Förutom Marketplace och Blocket, där man kan söka på Täby/Norrort, så finns det flera lokala köp- och säljgrupper på Facebook. Här läggs det dagligen upp en mängd annonser och vi är många som alltid söker här innan vi åker till IKEA!


  Täby kommuns klimatsatsning

  Kommunens hemsida innehåller en del information om kommunens klimatsatsning.


  Energirådgivning

  Täby kommun erbjuder energirådgivning för ditt hem via Energirådgivningen. Här finns massor av tips för småhus, lägenheter och företag.

  Dessutom kan man boka ett hembesök för skräddarsydda energitips, helt gratis! 

   

  Sopsortering

  Täby kommun erbjuder en kraftigt reducerad avfallstaxa för hushåll med egen soptunna som sorterar sitt matavfall. Lägst avgift fås med hämtning av vanliga sopor 1 gång i månaden, vilket kräver att man också sorterar sina förpackningar. Anmälan till matavfallsinsamlingen görs elektroniskt.    Andra bra tips

  Nya appar, grupper och andra fantastiska initiativ för en hållbar konsumtion poppar upp hela tiden! Några av tipsen nedan finns i hela Sverige, och väntar bara på att få nya användare lokalt.


  • Karma
   App som säljer mat som blivit över från restauranger, matbutiker och caféer till halva priset. Du får ett pling när det finns en lunch eller en macka till salu - du bokar, hämtar och minskar matsvinnet!


  • Hygglo
   App där man som användare kan hyra eller hyra ut prylar och utrustning som man använder sällan, såsom dyra verktyg, tält, cykelvagnar, släp, eller liknande. Du slipper onödig konsumtion, och kanske lär känna en granne påköpet!


  • REKO Stockholm Norrort
   Rekoringar är grupper påFacebook som sammanför kunder med lokala producenter av livsmedel. REKO Stockholm Norrort har i dagsläget ca 4000 användare och ett 30-tal producenter. Sommaren 2019 har den glädjande nog utökats av ett gäng lokala grö Du bokar det du vill ha i gruppen, och tvågånger i månaden hämtar du dina varor vid ICA Maxi i Häggvik. Ett oslagbart sätt att handla lokalproducerade, ofta ekologiska varor, utan plast eller långa transportsträckor. Testa!


  Bilpooler mm

  • SnappCar förmedlar utyrning av bilar mellan privatpersoner via hemsida och app.
  • För närvarande erbjuder åtminstone Bilpoolen och Sunfleet bilpooler i Täby.