Lokala tips

Guide till hållbar konsumtion


Här finns tips som hjälper dig till hållbar shopping

I Täby hittar du flera butiker som tillhandahåller möbler, leksaker, sportutrustning och barnkläder second hand. Utbudet av kläder till vuxna är mer begränsat, men några smultronställen finns. 

Täby


Centrala Täby


Myrorna Täby Centrum

Biblioteksgången 7A, Täby


Myrorna har en liten fin butik utanför Täby C, där man alltid kan göra bra fynd på barn-, herr- och damkläder. De har också prylar och en liten avdelning leksaker. Är du ute efter något i Täby C, kolla alltid här först! Stängt på söndagar.

Liten & Stor secondhand barnkläder

Marknadsvägen 95, Täby


En fantastiskt fin butik med ett mycket välsorterat urval av barnkläder, leksaker och tillbehör till alla åldrar. Prisvärt, man går alltid härifrån med mer än man tänkt sig. Tar emot allt de säljer i säsong.

Sportbytarboden

Enhagsvägen 9, Täby


En välsorterad affär för begagnade sportartiklar där du både kan sälja och köpa sportutrustning. Säsongsanpassat sortiment, viss utrustning finns året runt. Kunnig och hjälpsam personal, rekommenderas!

Kyrkornas secondhand
Grindtorpsvägen 1, Täby


Kyrkornas i Grindtorp har en 2 våningar stor lokal där man i princip kan hitta allt man behöver till hus och hem. De har sportartiklar, möbler, lampor, tavlor, dukar, husgeråd, mm. En bra leksaksavdelning och även en mindre avdelning barnkläder. De har öppet onsdagkvällar och lördagar.

Re:Unik

Galoppvägen 1, Täby Park


En butik i gamla läktarhuset i Täby Park (fd Täby Galopp). Här säljs remake, hantverk och återbruk. Här kan man också med fördel lämna in egna möbler eller projekt för renovering! Passar perfekt för Blocket-fynd eller gamla möbler som behöver nytt liv.

Näsby

park

Näsbypark


Mötesplats Kupan

Röda korset Näsbypark Centrum


En jättefin liten second hand vid övre parkeringen i Näsbypark C, där man kan hitta det mesta inom hemtextil, leksaker, glas/porslin, böcker, leksaker och även göra klädfynd. Plus för fika!

Kyrk-

byn

Täby Kyrkby

Hej & Hå Barnaffär

Holmgårdsvägen 5, Täby Kyrkby


Ytterligare en jättefin second hand-affär för barn i Täby Kyrkby C! Här hittar du alltid barnens nya funktionskläder för säsongen, nya dagiskläder, skor, leksaker, spel, inredning och tillbehör. Tar emot allt de säljer i säsong.

Cerina’s First & Second hand

Blotgränd 2 Täby KyrkbyÖvrigt

Övrigt

Skräddare / skomakare

En del i en hållbar konsumtion av kläder är att ta hand om de vi redan har. Här har vi därför listat de skrädderier och skomakare vi har fått tips om i Täby med omnejd.

Karma

App som säljer mat som blivit över från restauranger, matbutiker och caféer till halva priset. Du får ett pling när det finns en lunch eller en macka till salu - du bokar, hämtar och minskar matsvinnet!

REKO Stockholm Täby

Reko-ringar är grupper påFacebook som sammanför kunder med lokala producenter av livsmedel. REKO Stockholm Täby har i dagsläget ca 5200 användare och ett 30-tal producenter. 


Du bokar det du vill ha i gruppen, och två gånger i månaden hämtar du dina varor vid Granngården i Arninge Centrum. Ytterligare en reko-ring finns i Sollentuna, med avhämtning i Häggvik. Ett oslagbart sätt att handla lokalproducerade, ofta ekologiska varor, utan plast eller långa transportsträckor. Testa!

Köp- och säljgrupper på Facebook

Förutom Marketplace och Blocket, där man kan söka på Täby/Norrort, så finns det flera lokala köp- och säljgrupper på Facebook. Här läggs det dagligen upp en mängd annonser och vi är många som alltid söker här innan vi åker till IKEA!

Hygglo

App där man som användare kan hyra eller hyra ut prylar och utrustning som man använder sällan, såsom dyra verktyg, tält, cykelvagnar, släp, eller liknande. Du slipper onödig konsumtion, och kanske lär känna en granne påköpet!

Bilpooler mm

  • SnappCar förmedlar utyrning av bilar mellan privatpersoner via hemsida och app.
  • För närvarande erbjuder åtminstone Bilpoolen och Sunfleet bilpooler i Täby.

Det finns ett fantastiskt utbud av vuxenkläder inne i Stockholm. Bara runt Odenplan så finns både Arkivet, Stadsmissionen och Myrorna, där man med lätthet kan uppdatera sin garderob efter säsong med fina kläder. Och så finns ju nätaffärer som Sellpy, Tradera, mm.

Täby kommuns klimatsatsning

Kommunens hemsida innehåller en del information om kommunens klimatsatsning.


Energirådgivning

Täby kommun erbjuder energirådgivning för ditt hem via Energirådgivningen. Här finns massor av tips för småhus, lägenheter och företag. Dessutom kan man boka ett hembesök för skräddarsydda energitips, helt gratis! 

 

Sopsortering

Täby kommun erbjuder en kraftigt reducerad avfallstaxa för hushåll med egen soptunna som sorterar sitt matavfall. Lägst avgift fås med hämtning av vanliga sopor 1 gång i månaden, vilket kräver att man också sorterar sina förpackningar. Anmälan till matavfallsinsamlingen görs elektroniskt.