Jessica & Mikael

JESSICA JANSSON 
MIKAEL ÅSTRÖM
Cyklister med cykelvagn


MEDLEMSINTERVJU med

Jessica Jansson & Mikael Åström,

täbybor och cykelvagnscyklister!


Vad roligt att se er på Blomsterlandet i helgen! Jag ser ju er med cykelvagnen titt som tätt (Vi bor båda i Gribbylund) och ni verkar cykla året runt. Stämmer det?
Ja det stämmer, vi cyklar både till vardags med jobb/förskola och på fritiden, året runt! Förra vintern ställde dock jag, Jessica, bort cykeln medan Micke cyklade på. Men i år blev det cykel för hela familjen för att undvika kollektivtrafiken i största möjliga mån. När det blev kallt investerade vi I en cykelvagn som skydd mot väder och vind för de små kinderna.

Sen är det också så fritt att cykla, det går att komma fram överallt, det vi behöver ha med oss får alltid plats, och vi kan upptäcka saker tillsammans med vårt barn när vi sitter på cykeln som vi inte hade gjort annars. Som att stanna för att undersöka en istapp eller en blomma längst vägen!

Så härligt det låter! Hur tycker ni att det fungerar att cykla med cykelvagn i Täby?
Det går över förväntan faktiskt! Från början tänkte vi att det skulle kännas trångt vid bommar och smalare vägar, men det har varit som mest besvärligt i uppförsbackar när modden legat. I övrigt tycker vi båda att det gått jätte smidigt!

Du Micke sa ju att ni fick leta efter att hitta parkering här vid Blomsterlandet - är det något ni stöter på ofta?
Alltså.. nej det är väl ingenting vi direkt stött på. Men det känns som att just Blomsterlandet inte är en affär man brukar cykla till och det kändes som att cykelstället inte var prioriterad där. Det var lite ovanligt placerat mitt bland bilarna på parkeringen så första gången vi cyklade dit missade vi faktiskt att det fanns ett cykelställ.

Har ni några hacks till oss andra för att komma runt smidigt med cykel och vagn i Täby ?
Skratta högt och tydligt om någon del av cykelvagnen råkar stöta i bommen, på så sätt blir det bara en rolig grej nästa gång ni glider förbi. Egentligen är nog bara vårt tips att hålla sig till cykelvägarna och om det går undvika smala vägar som exempelvis den mellan Ensta krog och viadukten över spåret i närheten av Ensta station.

Bra hack!  Ni har ju varit medlemmar i gruppen här ett tag, vad har ni fått ut av att vara med och skulle ni rekommendera andra att gå med?
Absolut rekommenderar vi andra att gå med och har bjudit in flertalet vänner till gruppen! Det är så viktigt att komma ihåg och belysa hur vi i vår närhet kan påverka de större frågorna om hållbarhet och synliggöra hur vi själva kan påverka & inspirera samt inspireras till ett hållbarhetstänk.

Slutligen - jag hoppas ni sett att kommunens förslag till översiktsplan är ute på samråd och att man kan lämna in feedback, finns det något ni vill skicka med kommunen vad det gäller cykling i Täby?
Ja det har vi sett, genom inlägg från gruppen faktiskt! Vi kände igen oss i det ni lyfter angående transport med Arninge som utgångspunkt och en tur dit i vintras färskt i minnet.

Kommunen verkar ha satsat på tillgänglighet och parkering för cyklar när vi väl kom närmare Coop. Däremot finns det ingen cykelväg att tala om när du kommer från väst och det är väldigt dålig framkomlighet.

Vi skulle vilja, och kommer skicka med en synpunkt till kommunen att bygga vidare på cykelbanor och underlätta för cyklister och barn som rör sig även utanför de befintliga och hoppas att fler kommer göra detsamma!

Underbart hörrni, tack för en fin ”pratstund”, för allt ert stöd till nätverket och heja er med cykelvagnen! Vi ses i Gribban!


Ulla-Marie Petersson

3 mars 2021