Henrik


HENRIK
BENNETTER


Klimativrare

MEDLEMSINTERVJU med Henrik Bennetter, täbybo och klimativrare!


Hej Henrik Bennetter! Du är månadens medlem i december, grattis!  Du har varit med ett halvår i nätverket - Vad har du fått ut av att vara med hittills tycker du?

Jag har fått mycket positiv energi, en glädje i att se att många engagerar sig i frågan. Klädbytardagen var också väldigt kul - på mitt jobb har vi något liknande, vi kallar det Barnklädeskedjan, där man får lämna in sina avlagda barnkläder och kan köpa bättre begagnat för väldigt låg penning. Ett hållbart Täbys lösning med ett plagg mot ett plagg är naturligtvis bättre, det vore kul med fler riktiga bytar-dagar inom flera olika områden.

Hur känner du inför klimatförändringarna just nu?

Klimatförändringarna är en så enormt stor och komplex fråga så jag känner mycket hopplöshet. Jag ogillar alarmism och domedags-scenarior, jag tycker det sällan leder till något konstruktivt. Därför är det bra om vi som grupp kan påverka på ett högre plan. Det är inte vi som konsumenter som ska behöva lösa det här, även om vi såklart är en del av det.

Vilka tre hållbara livsstilsval är du mest stolt över?
Först och främst att vi nyligen skaffade solceller! Förhoppningsvis kan det kapa både elförbrukning och kostnader. Att jag alltid åker kommunalt till jobbet känns också bra, då hinner man dessutom läsa en massa böcker - eller rent av prata med sina grannar! Nya kläder och saker köper jag dessutom väldigt sällan nu för tiden (min fru har t o m haft ett köpfritt år) - vilket lett till att vi allt som oftast analyserar vad vi verkligen, egentligen, behöver för saker (vilket är få).

Såhär inför julen, vad har du för strategi för hantera shoppingsäsongen lite mer hållbart ?

Julen ja. Alltså, jag har ju himla svårt för julen - precis som jag har svårt för alla dagar som konstruerats för att människor ska köpa saker. Julen för mig handlar mycket mer om familj och lugn men tyvärr känner jag alltid en väldig press från omvärlden att man ju "ska" köpa en massa julklappar.

Vilka steg mot ett mer hållbart liv vill du ta under 2020?
Knepigt. Det handlar nog mycket om att minska konsumtionen överlag - det går ju knappast att köpa sig ur vår nuvarande situation. Med det sagt skulle jag gärna byta våra fossilbilar mot elbilar, men i så fall begagnade. Kruxet där är ju att då kommer någon annan ju att köra "våra" bilar - och om de kör bilarna mer än vad vi gör så har vi ju så att säga inte sänkt netto-förbrukningen.

Vi står ju också mitt i en kamp för demokratin. I båda fallen tror jag väldigt mycket på att jämlikheten måste upp. Fler måste våga ifrågasätta normer och traditioner. Ett mer jämställt samhälle är ett mer hållbart sådant.

Vad önskar du förbättrades i kommunen för att underlätta för dig att leva mer klimatvänligt ?

Cykeltrafik måste prioriteras och underlättas. För alla jobb-pendlare vi har som just ny cyklar på fåtaliga, dåligt underhållna och belysta, vägar så skulle en cykelautostrada längs med - eller ovanpå - motorvägen göra underverk. Mer kollektivtrafik, så klart, och i så fall sådan som går på el.

Kommunens alla byggnader borde få solceller på taken. Alltså, egentligen borde ALLA tak ha solceller på sig. Tänk ett Täby, eller Sverige, som är självförsörjande på förnybar energi

från Mars till Oktober!

Henrik, stort tack för att du delade med dig och vad glad jag blir att du fått positiv energi av nätverket!! Jag har också känt hopplöshet. Men nu försöker jag att så ofta jag kan välja att se alla de otroligt många positiva beslut och steg som tas runtom i världen för att ställa om. Och jag önskar dig och alla andra en varm och nära jul med fokus på de värden som är viktigast för just dig! Jag hoppas att vi är många som väljer den vägen, och jag är övertygad om att det kommer belönas med ett äkta välbefinnande.


Ulla-Marie Petersson

5 december 2019