Cissi & Mats

CISSI & MATS
ERWALD


Egenföretagare

INTERVJU med Cissi & Mats Erwald,
täbybor och egenföretagare!


Cissi och Mats Erwald är Täbyparet som lade om sitt liv för att följa kärleken till vintern och skidåkning. Vi hade ett fantastiskt samtal i deras uterum i Ellagård i september – häng med! 

Berätta er story! Hur startade er omställning?

Cissi: För flera år sedan började våra söner ifrågasätta hur de själva levde utifrån att de älskar att åka skidor och var oroliga för att snön håller på att försvinna. De har båda två bott omväxlande i Åre och Alperna i flera år och sett på nära håll hur klimatförändringarna påverkar snötillgången.

De såg flera dokumentärer om hur västvärldens levnadssätt påverkar miljön och vad som händer. Det ledde till att de lade om sin kost och blev veganer. När de förklarade för oss om hur oroliga de var för miljö och klimat kände vi i hjärtat att vi också ville göra vad vi kunde för att göra mindre avtryck. Våra barns oro är definitivt grunden till att vi under några år också har lagt om mycket i vårt liv. Barnen är ju det käraste vi har, mår de bra så mår vi bra. Kan vi göra på ett annat sätt och minska våra avtryck så gör vi det.

Mats: Ja dels det, men vi funderade också allt mer på det här med att springa på i ett vansinnigt högt tempo, som framför allt jag gjorde i många år, med tryck över bröstet och stresspåslag. Jag började känna att ”nu räcker det”. Det funkade inte längre och jag mådde inte bra av det.

Det var då vi började prata om att skala ner, downsizing. Vi sa till varandra att ”vi lägger om och ägnar mer tid åt det vi älskar”, att åka skidor. Vi lekte med den där tanken i ett par år, att det vore ju nice, men sen helt plötsligt kom vi till en punkt när Cissi sa till mig ”om vi skulle ta det där beslutet nu, att du säger upp dig, då kan vi dra till Alperna till vintern”. Och det landade i hela magen med ett boom! Det var 2016 och i februari 2017 drog vi och var borta i två månader. Det var magiskt! Det som givit oss möjligheten att åka iväg längre tider är att vi startade ett bolag tillsammans som vi arbetar i. Genom en del distansjobb och disponering av uppdrag funkar det för oss att vara på annan ort. Våra vinterresor till alperna har gått med bil som vi klimatkompenserat. Sommaren 2019 åkte vi till alperna med tåg vilket fungerade utmärkt och gav mersmak.

Det låter verkligen magiskt! ! Vad tror ni det beror på att inte fler väljer att downsiza sina liv, särskilt här i Täby där kanske många har möjligheten?

Mats: Jag tror att vi är rädda. Det var ju vi också, det var inget enkelt beslut. Vi var ju över 50 och då säger många att man inte får några jobb längre. Men det vi märkte när våra barn flyttade hemifrån var ju att vår konsumtion krympte galet mycket. Vi konsumerar mycket mindre mot vad vi gjorde förut, mindre mat och av allting. Vi gjorde även om vårt garage i källarplanet till en lägenhet som vi sedan dess hyr ut till studenter. Och så har vi löpande under de här åren ägnat oss åt saker som att gå och handla istället för att ta bilen, eller att cykla in till stan… det är ju inget stort beslut, men jag mår ju jättebra av att röra mig.

Cissi: Vi har ställt om maten också. Mest äter vi vegetariskt och kött har vi strukit helt sedan ett par år. Fisk och skaldjur äter vi fortfarande. Det här gör vi ju även med tanke på vår egen hälsa, vi mår bättre nu. Vi har övat några år, att vara 50+ och ställa om maten tar ett tag, det handlar om att lära om. Förut utgick vi alltid från proteinet och så gjorde vi tillbehör runtom. Nu utgår vi från de grönsaker vi har hemma istället eller som är i säsong.

Mats: Det här har varit en lång process och det var egentligen det där brytet när vi stack till Alperna som ordentligt kickade oss i en annan riktning.

Om ni jämför ert liv ni hade förut, med det livet ni har nu, vad är de största skillnaderna?

Cissi: En stor skillnad är vi att vi försökt strypa det här med att flyga. Det är inte så länge sedan, men vi tänker på ett helt annat sätt gällande resor nu. Vi har dessutom skaffat elbil nyligen så även våra bilresor ställer krav på ett nytt sätt att tänka.

Mats: För femton år sedan levde vi mer i överflöd och det har vi succesivt minskat ner på. Men jag kan inte säga att det är någonting som vi saknar. Vi går utifrån hjärtat hela tiden och gör det vi vill. Sticker iväg och åker skidor minst en månad per år och får ihop det.

Vad skulle ni säga till ett par som är där ni var för 10 år sedan? Mitt uppe i karriären, konsumerar mycket...?

Mats: Det går att tänka annorlunda och det är inte så svårt som man tror. Idag är det som en motorväg som är utstakad där alla förväntas göra på samma sätt. Och man ska manifestera sig själv genom konsumtion. Men om man kan landa i att jag är värd någonting för att jag är jag, inte för vad jag konsumerar, då går det att förhålla sig på ett nytt sätt. Så våga testa olika lösningar. Och de där runt omkring dig som säger att ”så där kan du ju inte göra”, eller ”det där går ju inte”, lyssna inte på dem.

Cissi: Sedan känner jag att utifrån det vi nu ser hända när det gäller miljön så är det omsorg om barnen det handlar om för oss. Den prioriteringen har vi oavsett vilken ålder de är i. Det är för deras framtid vi behöver göra nya val.

Mats: Vi fick en konkret upplevelse när vi var i Alperna för två år sedan och åkte på en av de stora glaciärerna som heter Valle Blanche. Då visade vår guide som hade jobbat där hela sitt liv en gräns högt uppe på berget där det finns en tågstation, och sa ”Där gick glaciären när jag var ung”. Vi stod riktigt långt nedanför och tittade upp. Det var helt sjukt och gick nästan inte att ta in – att glaciären nådde ända dit förut! Det blev så otroligt konkret och tydligt för oss.

Mats: Vi är fostrade att leva i den snabba filen. Bara genom att stanna upp går det att upptäcka det. Men vi är så otroligt präglade på att göra som flocken, konsumera, det ska gå fort, gör som alla andra.

Cissi: Och vi bekräftar gärna varandra i det. Men det vi kan göra är att säga ”så här gör vi och det fungerar för oss”. Vi väljer det vi mår bra av. På samma sätt tänker vi när det gäller skidåkning. Att det gäller att hitta ett sätt som passar mig, mitt eget tempo. Att våga känna vad som känns bra för mig i stunden. Att ta det mer slow, som vi även skrivit en bok om, Slow Skiing. För oss handlar det inte om farten vi åker skidor med utan om livstempot. Inom Slow Food-rörelsen pratar man om begrepp som Good, Clean och Fair. Och det är det vi söker i vårt liv också. Vi ska fortsätta åka skidor men på ett sätt som gagnar att vi får fler vintrar. Om du är nyfiken på boken, kika gärna in på www.slowskiing.se

Men vad roligt! Tack snälla ni för att ni delar med er och för ett fantastiskt samtal!


Ulla-Marie Petersson

6 november 2020