Agneta

AGNETA
SJÖLIN



Politiskt engagerad & klimatmats-förespråkare


INTERVJU med Agneta Sjölin, täbybo, klimatmatsförespråkare och lokalpolitiskt engagerad!


Hej, Agneta Sjölin, och god fortsättning! Vi fick ju tips om att intervjua dig till Fredagsintervjun och det gör vi ju så gärna! 

Berätta, vem är du och hur känner du inför framtiden detta ödesår 2022?
Täbybo sedan länge, mitt i livet med snart utflugna barn, funderar alltid på vad som egentligen är viktigt i tillvaron. Känner hopp inför framtiden, trots (eller kanske snarare just på grund av) klimatutmaningarna, krigshot och Covid så finns det så oerhört mycket positivt som samtidigt händer. Innovation och handlingskraftiga människor som driver på lösningar på problemen väldigt snabbt. Hörs för lite om det i media.

Du har ju kompetens inom just matens klimatpåverkan, och vi har ju säkert medlemmar som tycker att just det området är lite svårt. Hur tänker du där?
Ja, jag jobbar sedan 10 år tillbaka på ett stort restaurangföretag och vi finns inom både privat och offentlig sektor där vi vill uppmuntra till klimatsmart och hälsosam mat. Är personligen mycket intresserad av mat och hur det hänger ihop med klimatet och även hälsan. Livsmedelsindustrin står för ca 30% av de totala koldioxidutsläppen. Det är mycket som kan förbättras där, allt från hur vi producerar maten till hur vi förpackar den, transporterar den och till slut vad och hur vi äter. År 2050 kommer vi sannolikt att vara 10 miljarder människor på planeten. Är det ens möjligt att förse alla med hälsosam mat inom planetens gränser? Ja, om vi gör stora förändringar gällande vår matproduktion, våra matvanor och vårt ofattbara matsvinn. Här vill jag bidra, både privat och i mitt jobb. OK vad kan varje enskild person göra?

1. Ät inte rött kött. Kan du inte vara utan kött, ät vilt. Det är klimatneutralt, ekologiskt och antibiotikafritt (bingo).

2. Sluta släng mat! Vi slänger mer än 1/3 av allt vi producerar. Helt galet! Om vi slutar slänga mat så har vi redan där minskat klimatpåverkan eftersom vi då inte behöver producera allt det där vi slänger.

3. Ät efter säsong och så lokalt producerat som möjligt. Det är inte friskt att vi vant oss vid att det ska finnas jordgubbar och exotiska frukter året om, tomater och gurka i januari t.ex. Ät det som växer i vårt närområde under säsongen och lär dig att längta efter saker. Det blir godare då, när man väl får det.

Strålande tack för kunskapen! Vi är nog verkligen många i den här gruppen som kämpar med allt det här. Vad tror du att vi kan göra i större skala i kommunen för att skynda på omställningen?
Kommunen kan ställa tuffare klimatkrav i alla upphandlingar där man köper saker och tjänster för kommunens pengar. Man kan underlätta för folk att transportera sig klimatsmart (t ex fler laddstolpar, ännu bättre cykel- och gångvägar) Kommunen kan jobba mycket mer med upplysning och inspiration. Underlätta för näringslivet att skapa forum för cirkulär ekonomi, underlätta för entreprenörer med klimatsmarta affärsidéer.

Jag vet ju också att du har tagit steget att bli politiskt aktiv, berätta - hur landade du i det valet och hur tycker du det går att påverka?
Jag fick ett uppvaknande när jag såg vad som hände i samband med valet i USA förra året. Demokratin kan vi inte ta för given, den behöver man aktivt jobba med jämt. Så istället för att sitta och gnälla i soffan gick jag med i det parti vars grundvärderingar står mig närmast och så har jag successivt engagerat mig lokalt i Täby. Det går alldeles utmärkt att påverka, det är ju det som är demokrati!

Och sist måste jag ju bara fråga, hur tror du att vårt nätverk på bästa sätt kan hjälpa till att skynda på omställningen här i Täby?
Det handlar mycket om att inspirera folk och presentera förebilder som de flesta kan identifiera sig med. Det handlar om att förflytta normer, göra klimatsmarta val till något självklart utan att skapa skam (då kan det bli motsatt effekt ”ingen ska komma här och berätta för mig hur jag ska leva mitt liv…”) Uppmuntra till att rösta fram beslutsfattare (politiker) som kan driva de här frågorna. Jag tror inte på domedagspredikan och skrämsel, det finns som jag nämnde inledningsvis väldigt mycket innovation på gång som kommer att sätta bollar i rullning. Visa upp det, uppmuntra folk i sin roll som konsumenter att lägga pengar på cirkulära och klimatsmarta produkter och tjänster. Tipsa om enkla saker i vardagen som gör skillnad om majoriteten gör det. Man måste inte bli fundamentalist över en natt, jag är långtifrån ”perfekt”, men jag har börjat, jag gör successiv förflyttning till klimatsmarta val. Om alla gör något så har det stor påverkan och här kan nätverket bidra till kunskap och inspiration.

Härligt, Agneta, tusen tack för att du ställde upp! Och heja dig med ditt engagemang!


Ulla-Marie Petersson

21 januari 2022