Skip to main content
I mitten av augusti var det dags för slåtter på den gemensamma marknadsplatsen vid Gröna Hägerns odlingslottsområde i Hägernäs. Passade även på att rensa bort ogräs och andra invasiva växter som kanadensiskt gullris som växte i närheten.
Hur vet man när det är dags för slåtter då? Oftast slår man ängen när de flesta blommorna har blommat över, det vill säga på hösten. Växtdelarna får sen ligga kvar på marken några dagar för att hinna fröa av sig
Därefter räfsade vi bort växtmaterialet för att magra ut ängen dvs inte tillföra mer näring på platsen eftersom ängar vill ha mager jord för att trivas.
Ängshöet komposterar vi för att använda i våra odlingar då vi själva saknar betesdjur som äter höet. Förr i tiden var ängshöet mycket viktigt som foder till kreaturen – ju mer ängshö bonden hade desto fler kreatur kunde denne hålla vid liv. Och ju mer boskap desto mer gödsel producerades som kunde spridas på åkrarna, som i sin tur gav mer skörd… Vi moderna stadsbor i staden på landet som odlar äng för pollinatörernas och den biologiska mångfaldens skull, utmanas nu att tänka i andra banor – hur kan vi använda ängshöet på bästa sätt utifrån vårt moderna sätt att leva när vi saknar betesdjur?
I samband med slåttern har vi också passat på att samla in en del lokala ängsfröer samt smider planer på bihotellbygge och annat. Så håll utkik efter Odla-Äng-i-Täby-event senare i höst!
Blommiga hälsningar från Eva Häussling och Caroline Sepp för Odla Äng i Täby initiativet