Aktiviteter

Ett hållbart Täby

Kommande aktiviteter

  • Ettårsfirande 27 mars på Näsby Slott inställt pga rådande corona-restriktioner.
  • En klädbytardag planeras - vi avvaktar att corona-läget förbättras.


Vi deltar även på

  • FridaysForFutures nästa globala klimatstrejk - strejken den 24 april skjuts upp pga rådande corona-restriktioner. 

Genomförda aktiviteter


Vi träffade de ledande Allianspolitikerna i Täby den 13 november för att framföra vår oro för att kommunen inte prioriterar klimatfrågorna tillräckligt. Mitt i Täby har skrivit om detta.


Naturskyddsföreningen arrangerade en Miljödag i Näsbypark den 5 oktober, i samarbete med affärsidkarnai centrum och support från vårt nätverk. 


Täby kommun delade under denna dag ut kommunens Miljöpris 2019 till Ulla-Marie Petersson för hennes engagemang i detta nätverk!

Lokaltidningarna TäbyDirekt & Mitt i Täby har rapproterat om detta.

Prat om klimat

Ulla-Marie Petersson diskuterade klimatfrågor på Gribbylunds bibliotek den12 oktober. Länk till FB-evenemang.


Klädbyte på Täby Food Market 

Nätverket anordnade Täbys första egna klädbyte för dam och herrkläder den 14 sept 2019. Klädinlämningen skedde innan klädbytet öppnade, och det var en lång kö av bytessugna personer som väntade på att portarna skulle öppnas. Totalt bytte 350 plagg ägare, det fanns över 600 plagg att välja på. Överskottet lämnade vi in till återbruksbutiken Re:Unik

Dessutom höll Maria Lagerman, som driver Remake, föredrag på temat Hållbart mode!

TäbyPark Tidning har skrivit om klädbytardagen.

Läs Ullis detaljerade Facebook-rapport här. Se även affischen

Miljövecka på biblioteket

Huvudbiblioteket i Täby har haft miljötema med en hel vecka med högintressanta aktiviteter. Miljöveckan planerades tillsammans med Ett Hållbart Täby, och vår grundare Ulla-Marie Petersson inledningstalade om nätverket på tvåförfattaraftnar:


Susanna Elfors 10 september: hon grundade Facebookgruppen Tågsemester, och har även varit redaktör för boken med samma namn. En mycket inspirerande föreläsning där vi bl.a. fick veta att flera svenska appar för förenklad tågbokning är på gång. Hemsidan hittar du här.


Björn Wiman 12 september: han är journalist och kulturchef på Dagens Nyheter. Förra året gav han ut "Sent på jorden – 33 tankar om världens största nyhet", en samling texter om klimatpolitik och miljöfrågor tidigare publicerade i DN. Kvällen blev mycket lyckad! Läs Ullis sammanfattning, som även publicerades i vår FB-grupp.


Klimatfikan hösten 2019

Vår mest regelbundna aktivitet, då alla som är nyfikna på nätverket och vill engagera sig i våra aktiviteter samlas för att planera hur vi på bästa sätt sprider budskapet om ett hållbart liv individuellt och lokalt. Vi ses sista söndagen i varje månad.

På fikat den 25 augusti planerade vi inför miljöveckan och klädbytet, den 29 september planerade vi inför miljödagen i Näsbypark och det kommande mötet med Täbys Allianspolitiker. Den 27 oktober lyssnade vi på Robert Westerdahl, som berättade om projektet Viable Cities, och välkomnade några nya klimatfikare (foto till höger). Länk till FB-evenemang. Den 24 november ställde vi in klimatfikat för att kunna delta i Klimatsmart Vallentunas finfina inspirationsdag om klimatet.

Tips till Täbys cykelplan

Vi har samlat in tips från kommunens cyklister inför Täbys revidering av cykelplanen hösten 2019. Vi bad om tips om allt från brister som gör att dina barn tvekar inför att cykla till skolan/ fritidsaktiviteter, till osäkra/ underdimensionerade cykelställ och farliga sträckor för cykelpendlare.


Tack för all respons på detta initiativ!

Inkomna tips sammanställdes och levererades till kommunens projektansvariga person i slutet av augusti 2019.

Sammanställningen kan laddas ned här.

TäbyDirekt har skrivit om kommunens satsning på att revidera cykelplanen, och intervjuat oss om vår insamling av förslag. Artikeln finns här.

Klimatstrejk 

Vi klimatstrejkade utanför Täby kommunhus den

24 maj 2019. Strejken avslutades med att vårt medborgarförslag, med närmare 400 namnunderskrifter, överlämnades till de politiker som kom för att diskutera med oss.

Möte med Täby kommuns hållbarhetschef

Några representanter från nätverket träffade kommunens hållbarhetschef Gregor Hackman i början av maj för att få en bättre bild av kommunens arbete för att minska utsläppen av växthusgaser.

Vi ser att kommunen gör mycket som är bra, men har efter mötet fortfarande uppfattningen att man kan göra mycket mer. Vi har goda förhoppningar om att vårt nätverk kan vara med och påverka kommunens klimatarbete framöver!


Läs en sammanfattning av frågor och svar här.

 Trädgårdsbyte på Vänlig vårmarknad 
Nätverket deltog med ett trädgårdsbyte på Täby torgs vårmarknad den 27 april 2019, där man kunde byta in fröer, plantor, krukor och allehanda trädgårdsgrejer med varandra. Så klart såpratade vi också klimat och hållbarhet med Täbyborna. Många Täbybor är oroliga för klimatet, och 80 personer skrev på vårt medborgarförslag den dagen.

Klimatfikan våren 2019

Vi hade det första klimatfikat den 3 mars, för att fortsätta temakvällens diskussioner om vilka aktiviteter vi ville anordna i nätverket, hur vi skulle kunna nå fram till lokalpolitikerna i Täby med våra frågor mm. Nästa fika var den 31 mars, då vi planerade inför trädgårdsbytet, samt 12 maj, då vi bl.a. diskuterade den kommande klimatstrejken.


Temakväll Ett Hållbart liv 
Nätverkets första aktivitet var temakvällen Ett hållbart liv, som hölls den 20 feb 2019 för att sprida kunskap om klimatkrisen. Kvällen bestod till hälften av en föreläsning om klimatet och vilka hållbara livstilsval man kan göra som privatperson, med Anders Friström sakkunnig i klimat från Naturskyddsföreningen.


Resterande tid ägnades åt 3 olika grupp-dialoger; en för lokal påverkan, en för egna hållbara livsstilsval, och en grupp som fick fråga Anders. Över 40 personer kom, och ett resultat av kvällens diskussioner blev att vi startade upp arbetet med ett medborgarförslag till Täby kommun om ökad takt i arbetet med att sänka kommunens utsläpp av växthusgaser (se sidan Medborgarförslag).