Skip to main content
Vi slår ett slag för vintercyklingen denna vecka!

Anders Daag – du bor i Näsby Park och cyklar till jobbet i Solna nästan varje dag. Hur långt cyklar du?
– 12,5 km enkel väg -det tar 35 – 40 minuter ungefär. Cykelvägarna är bra.
Varför cyklar du till jobbet?
Jag gillar det. Det känns effektivt. Och jag slipper sitta i köer. 
Finns det några avsnitt av vägen som är inte så bra att cykla?
– Nej.
Kommer du fortsätta cykla hela vintern?
– Ja. Hela grejen med att cykla är att jag får motion och det går lika fort som att åka bil. Efter några veckor blir det ett behov att cykla och vara ute. Jag har med en tvättlapp så jag tvättar av mig och byter kläder på jobbet. Vi har inget omklädningsrum på mitt jobb, jag byter på toan. Jag har alltid tunna regnkläder med mig och bra kläder att cykla i är viktigt.

Vad har du för cykelkläder? Cyklar du med cykelbyxor?
– Nej, jag står ganska mycket upp i uppförsbackarna. På sommaren cyklar jag i en långärmad t-shirts och shorts och en vindjacka. När det blir kyligare cyklar jag i mina längdskidkläder eller motsvarande – plaggen ska vara lite vindtäta och vattenavvisande fram och luftiga i ryggen. En cykelkorg är bra att ha väskan i. Jag har ryggsäcken på ryggen de första kilometrarna men det blir sedan varmt och då lägger jag den i korgen. Bäst om ryggsäcken är vattentät, men det finns också skydd man an dra över.
Vad har du för cykel?
– En 20 år gammal Cresent hybrid cykel.
Vilket är ditt bästa cykeltips;
– Ett tips för att komma igång är att cykla en väg ena dagen och åka kommunalt hem och nästa dag åka kommunalt till jobbet och cykla hem. Så man kommer igång. Bra också att stretcha när du kommer hem.
– Viktigt att ha dubbdäck på vintern, i alla fall på framdäcket.
– Många rekommenderar att man ska köra med glasögon, det är vanligast för att inte får vatten och flugor i ögonen – men jag har aldrig trivts med glasögen – jag kör med skärm på hjälmen.
Cyklar man inte allt vad man kan så blir man inte svettig – då räcker det med att tvätta av sig när jag kommer till jobbet. Sista halvkilometern, dra av på tempot och rulla fram. Dra ner dragkedjan och ta av vantarna, så du kyler ner dig. Det är mer effektivt när jag ska duscha så jag inte eftersvettas.
– Jag använder cykelskor när jag cyklar. Cykelskor klickar man fast så de sitter fast i pedalen. När jag kommer in till staden så klickar jag ut. Om du är bekväm att cykla med cykelskor, så rekommenderar jag det, för att du blir inte lika trött i enskilda muskelgrupper. När det gäller cykelskor så finns det sommarskor och man kan köpa till neoprenskydd för vintern. Men jag rekommenderar att köpa vintercykel skor – det är enklare än att hålla på med skoöverdrag.
Cyklar du bara till jobbet eller också inom Täby?
– Jag cyklar ofta också i Täby.
Är Täby en bra cykelkommun?
– Ja, det tycker jag. Det finns cykelvägar överallt.